Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@02:35:15 GMT

شاعران کهن پارسی گوی، شاقول میزان شدن درون انسان هستند

تاریخ انتشار: ۲۶ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۰۲۱۷۴

عبدالمهدی مستکین، در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا در پاسخ به این سوال که چرا شعر عطار، همچون حافظ، مولوی، سعدی، فردوسی و خیام، در میان مردم پراکنده نشده است، گفت: همیشه در ادوار شعر ایران زمین، عطار یکی از ستون‌ها بوده است، گاهی از این پنج نفر که نام بردید، خیام را بیرون می‌گذارند و شیخ عطار یا حکیم نظامی را در شمار می‌آورند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: وقتی از من می‌پرسند کدام شاعر بزرگ ارجمندتر است، می‌پرسم شما کدام گل را بر دیگری ترجیح می‌دهید؟ می‌گویند: همه زیبا هستند! بسته به ذائقه‌ای که هر که دارد، این شاعران نیز گل‌های همیشه بهار فرهنگ ایران هستند که نمی‌توان بر یکدیگر برتری داد.

این استاد ادبیات، اظهار داشت: اگر بخواهم خیمه فرهنگ و ادب ایران را بر پا کنم، عمود وسط که همه بر آن سوار هستند، فردوسی است، چون کاری که فردوسی کرد، هیچ یک از ادبا و بزرگان ما انجام ندادند، او هم حماسه هویتی و ملی ما را ساخت و تدوین کرد و اگر نمی بود شاهنامه ای که به همت اسدی توسی و دقیقی و دیگران و نتیجه اش نمی شد این شاهنامه، این اثر ورجاوند ایران زمین، در حال حاضر ملتی از هم گسیخته بودیم، فردوسی این از هم گسیختگی همه سرزمین های پارسی زبان را به هم پیوند داد.

مستکین دیگر شاعران سایه گستران این خیمه دانست و بیان کرد: سعدی بی گمان یکی از سایه‌های بلند این خیمه است که حماسه حکمی و اخلاقی ایرانیان را بر جای گذاشته است. از روزی که آثار او موجود شدند تا هر آینه، هزاران سال بعد بالاتر از زبان شکرین شیخ اجل سعدی، نخواهیم داشت. اگر همه در نظم سخن برانند در نثر هیچ یک نمی توانند همپای سعدی اعلام حضور کنند با این که در نظم هم سعدی از همه بالاتر است.

وی افزود: ضلع دیگر عطار است که عرفان اصیل ایران را روشمند کرد، اگر یکی از مشاهیر را بخواهید کاملا ایرانی بدانید، به معنی کامل کلمه که به شرق و غرب هیچ پیوندی ندارد، باید از عطار و سنایی نام ببرید که امتداد آن به مولانا می‌رسد. در  آثار شفیعی کدکنی هم هست که مثنوی معنوی پردرخشش ترین اثر عرفانی ماست اما پس از منطق الطیر و مصیبت‌نامه عطار، اما مهم آن است که چه کسی این خط را گشوده است.

این استاد فرهنگ ایران، اضافه کرد: حکیم نظامی سایه دیگری است که مرد مینیاتور کلام ایران زمین است، ما بالاتر و ماندگارتر و پرنگارتر از آثار نظامی دلبری کند، شاعری چون او در واژگان نداریم، او شاهکاری است، او طاووس الشعرای ماست. او جادوسخن جهان خوانده اند که خود نیز می گوید. سایه دیگر مولانا، پیر بلخ است، بیش از یک دهه است که بازار مولانا در ایران داغ شده است که دکانی گشاده شده است. او حماسه عرفانی ما در ۶ دفتر به ارمغان گذاشته است.

وی با اشاره به دیدار مولانا و عطار افزود: عطارنامه، کتاب بالینی مولانا بوده و همیشه به او به چشم شاگرد نگاه می کرده است. خیام هم که  ۸۰ رباعی را از او داریم که فلسفه شگفتی را مطرح می‌کند که دم غنیمتی است. ما بیشترین ترجمه ها را از شعر خیام و عطار داریم اما در ایران در هر دوره یک شاعر گل می کند و پررنگ می شود.

مستکین گفت: آدم اگر با این شاعران همراه باشد موزون و متناسب می شود، این بزرگان شاقول میزان شدن درون انسان هستند.

وی در پایان گفت: عطار گلاب سه آتشه است که هر کس نمی تواند به آن نزدیک شود، خودش باید راهش را نشان بدهد. تمام وجود عطار ذوب در وجود محبوب است، و از سر درد این ابیات را می گوید. 

جانا ز فراق تو این محنت جان تا کی

دل در غم عشق تو رسوای جهان تا کی

چون جان و دلم خون شد در درد فراق تو

بر بوی وصال تو دل بر سر جان تا کی

نامد گه آن آخر کز پرده برون آیی

آن روی بدان خوبی در پرده نهان تا کی

بشکن به سر زلفت این بند گران از دل

بر پای دل مسکین این بند گران تا کی

اندر حرم معنی از کس نخرند دعوی

پس خرقه بر آتش نه زین مدعیان تا کی

گر طالب دلداری از کون و مکان بگذر

هست او ز مکان برتر از کون و مکان تا کی

گر عاشق دلداری ور سوختهٔ یاری

بی نام و نشان می‌رو زین نام و نشان تا کی

عطار همی بیند کز بار غم عشقش

عمر ابدی یابد عمر گذران تا کی

برچسب‌ها عطار نیشابوری مولانا سعدی ادبیات فارسی حافظ شعر

منبع: ایرنا

کلیدواژه: عطار نیشابوری مولانا سعدی عطار نیشابوری مولانا سعدی ادبیات فارسی حافظ شعر اخبار کنکور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۰۲۱۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مردم تخلفات مربوط به صیانت از زبان پارسی را گزارش بدهند


 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی حمایت عموم مردم استان در اجرای قانون منع استفاده از عناوین بیگانه و ناملموس بر سر در اماکن تجاری و عمومی را با ارسال گزارش مکتوب و مصور، خواستار شد و گفت: بستر دریافت گزارش مردمی تخلف از قوانین مربوط به صیانت از زبان پارسی فراهم شده و لازم است مردم تخلفات در این زمینه را گزارش دهند.

محمد حسین زاده افزود: در کنار جغرافیای سرزمین کهن ایران به عنوان مؤلفه میراث ملموس کشور و دین مبین اسلام در حیطه میراث معنوی، زبان و ادب پارسی به عنوان مهمترین دارایی به جا مانده از پیشینیان و یگانه رشته پیوند دهنده اقوام ایرانی مطرح است.

وی با اشاره به اهمیت راهبردی زبان وحدت بخش پارسی و لزوم پاسداشت آن در برابر هجوم رقبا و اقتضائات دنیای مدرن امروز ادامه داد: بحران هویت ملی و زبان پارسی را می توان به سادگی در ادبیات نسل جدید مشاهده و عمق آسیب به این مؤلفه هویتی - فرهنگی را درک کرد.

دبیر شورای فرهنگ عمومی خراسان رضوی گفت: در روند دهشتناکی که در تغییرات نامحسوس دستوری آرام آرام پیش می رود، بیم آن است که در آینده ای نزدیک، نسل های جدید در فهم و خوانش متون زیبای فارسی و اشعار بلند شاعران وزین ایرانی مشکل مفاهمه پیدا کنند.

حسین زاده افزود: استفاده بی رویه از واژه های غیر فارسی، به گسست فرهنگی میان ما و فرهنگ غنی ایرانی اسلامی به ویژه در حوزه ادبیات منجر می شود لذا با توجه به همه این تفاسیر و بنا بر وظایف ذاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در مسیر پاسداشت از حریم زبان و ادبیات پارسی از عموم هم استانی های گرانقدر دعوت می کنم تا برای حفظ شأن این سرمایه ملی و میراث گرانبها و وجوب رعایت قوانین مربوط به صیانت از زبان پارسی در صورت مشاهده اسامی و یا خط بیگانه بر سر در محل کسب اصناف و مجتمع های تجاری و یا واحدهای مسکونی با ارسال تصویر و گزارش ما را در پاسداشت زبان و خط فارسی یاری دهند.

وی گفت: راه های ارتباطی از بسترهای مختلف برای دریافت گزارشهای مردمی شامل شناسه در پیام رسان ایتا: @pasdasht_zaban_farsiُ سامانه پیامکی: ۵۰۰۰۲۳۸۵۹۴۰۰۱ پست الکترونیکی khrz@farhangmail.ir لینک سایت https://khrz.farhang.gov.ir/fa/zabaneparsi می شود.

دیگر خبرها

  • وقتی کودک درون فرمانده تانک فعال باشد! (فیلم)
  • کتاب صوتی «داستان‌های پارسی» در یونان منتشر شد
  • جزئیات مست عشق؛ مولانا و شمس در پرده سینما
  • رمزگشایی ناقص از یک ملاقات تاریخ ساز
  • مردم تخلفات مربوط به صیانت از زبان پارسی را گزارش بدهند
  • زندگینامه رابعه بلخی مادر شعر فارسی
  • شعر فارسی فلسطین به دست عرب زبانان نمی‌رسد
  • «مست عشق» ، زمانی برای مستی سالن های سینما / روایت مولانا و شمس ، پدیده ای فراتر از اکران
  • زیباترین شعر‌ها از شاعران بزرگ و معاصر درباره معلم به مناسبت روز معلم
  • وزیر آموزش و پرورش: اگر کسی به ایران چپ نگاه کند، درون خانه‌اش تنبیه می‌شود